加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: [轉][口語]★[[藍風中學愛情傳<_+。
載入中 ...
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
I-See幣 13188 錢
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2005-12-23
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
最後,我地去左玩摩天輪,

係摩天輪上睇落去好靚呀...

「做我女朋友。」

我呆左一呆

「我一直都係你女朋友呀!」

「唔係呀!我鍾意你,我想你做我真既女朋友。」

「唔好玩啦...」

「我認真。」

睇佢個樣真係好認真。

「我...」

「你唔洗即刻答我」

我既心跳好快...心入面仲...好開心

開心!?☉o☉見鬼啦!唔通...我真係鍾意左個死禽獸?

--------------------------------------------
好快到左聽日...

我諗左一晚,我已經明白自己既心意...

「呀狼,我諗清楚,我決定同你...」

「大家安靜!!今日有新既插班生」

可惡既老師,打斷我既說話!

嘩!個插班生好好好好靚呀!

「大家好,大家可以我叫雪玲,係呀狼既青梅竹馬,加...未婚妻」

全班即時起哄拍掌。

一講完,老師就走左...

「呀狼,好耐冇見。我返黎啦」

只係見到...呀狼呆左...

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
係天台...

「子怡...你嬲咩呀?」

問我既,係同我食緊午餐既小月

「無呀!我邊有嬲姐!」

「你重話唔係!一聽就聽得出啦!子怡,你今日好怪呀。」

我都唔知點解自己咁嬲

「我冇事嫁,放心啦!」

「係就最好啦。係啦,我地落返去啦!」

「我...唔想落住...」

「咁...我落去先,你唔好咁耐呀。」

「好。」

小月走左之後,我不停重整問自己,

點解咁嬲,點解唔開心。

但我知,係我腦海裡,出現既人,係呀狼。

------------------------------------------
為左唔令小月擔心,我好快就落左黎。

但入課室既時候,我好後悔。

因為,當我行近我既坐位既時侯,我先發現,

雪玲坐係我既位置,同呀狼有講有笑。

正當我想離開課室既時候,我聽到既係呀風既聲音。

「你坐左人地既位置。」

呀風既一句說話,解決左我既問題。

雪玲都唔好意思再坐我既位,

所以佢去左坐呀狼既令一邊。

而我,為左唔令呀風擔心,

我一邊同佢講野,一邊扮作唔在乎咁強顏歡笑,

講講下呀風拉左我出走廊。

「唔好再咁,想喊就喊。」

呀風用佢一向冷淡既聲線講。

呀風就係咁了解我,咁明白我既人。

所以,我係佢既面前喊左出黎。

我從來冇發覺,我係咁鍾意呀狼

但當我發覺既時候,佢既身邊,已經有一個雪玲

天,係幾咁晴朗,但我既心,卻下了一場大雨。

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
「我呀哥唔會鍾意你嫁。」

以為放左學就唔洗咁唔開心,點知又有個麻煩。

「嘉琪大小姐~你又搵我咩事呀?」

「因為我未來大嫂雪玲姐已經返左黎!」

「我知~」

為左唔令自己冇面,所以我扮一d都唔關心,

果然,佢諗唔到我會咁唔關心呢件事,所以佢呆左一呆。

「哼!你知就好!雪玲姐身材好,樣左靚,仲比人搵過去拍廣告,

而且又係呀哥既青梅竹馬,加未婚妻。無論邊樣,你都比唔上。」

我聽左,突然諗唔到點回應。

的確...無論邊樣,我都比唔上佢

突然出現左幾個女仔,同一班男仔...

個班女仔同嘉琪年紀差唔多,

所以應該唔係搵我...

睇定d先...

「八婆!你做咩搶我男朋友!」

帶頭既女仔指住嘉琪

「係你自己既男朋友追我咋,怪就怪你又醜。」

「呀哥!同我教訓呢個死八婆!」

一下子,所有男仔就圍住晒我地,而個班女仔就係旁邊睇戲

係我身旁既嘉琪直頭嚇呆左...

有個男仔突然想動手打嘉琪,

我一手拉住佢,一個背後摔---「呯」

成個訓左係地下,在場人士呆晒...

「你地再唔走,我就出絕招!」

「絕招!?」在場既人睇過我既實力就開始有d驚...

「講出黎,一定嚇死你地...我既絕招就係...走佬!」

一講完,我即刻拉住我身邊既嘉琪而0.99秒走左

所有人呆晒...

呀-呀-呀-(烏鴉飛過)

頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
另一邊...

「你有冇事呀?」

呢個時候既嘉琪已經喊左出黎,仲攬住子怡

「好...好驚呀...鳴...」

其實,嘉琪都只係個小女孩,當然個驚

「唔好喊啦,冇事啦。」

「多...多謝你」

「我送你返屋企先啦。」

「嗯。」

去到佢屋企...

間屋好大呀☉口☉"

「咦!?你同嘉琪一齊返黎既?」

出聲既係坐左係客廳既呀狼

「哼!你只係掛住你既未婚妻...完全唔理你個妹既死活!」

唔知點解一見到佢就嬲!\︿/        

「邊有呀!」

「你講晒啦!」

「點呀!?呷醋呀!?」

「去死啦你!!」

我除手拿起隻碟車過去,就走左...

之後聽嘉琪講,原來隻碟係明代古碟,值十五萬...

頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
之後,我係離開佢屋企既途中見到雪玲,我諗佢係去呀狼屋企食晚飯...

「hihi」雪玲首先出聲

「hi...」見佢對我打招呼,我只好回應佢...

「係呢,可唔可以同你傾下?」

「好呀...」撞鬼囉!今日咁多人搵我既!?

「你既事,我聽過呀狼講,居然要你做佢女朋友...太委屈你...呀狼既脾氣我最清楚,佢只係對我一個好...」

「哦...」

「你放心啦,以後我係度,你就唔洗做佢既假女朋友,五姐既事就交比我啦!」

「最...最好啦!咁冇野我走先。」

為左唔會係佢面先喊出黎,所以我好快咁跑走左...

我好驚...我好驚我唔洗再扮佢女朋友,

我同佢就再冇關連,到時佢就會慢忘記我...

天空,突然落起雨,就好似我既心情一樣...

頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
「過兩日就係男女混合排球賽,每派出五位同學參加,參加既人寫名落參加紙度...」

一如以往,親愛既老師一講完就好快咁走左...

「子怡,一齊參加呀!」小月即刻走左過黎問

「咁...」打排我只係試過一,兩次咋...

「好啦>3<」

「咁...好啦」

「加油。」係我身旁既呀風出聲

「嗯!!」

話咁快就到左男女混合排球賽既日子...

「點解3b班得你一個既?」

「因為...我個朋友肚痛...」

死小月!都唔知係唔係玩我!叫我參加,自己就肚痛...

「咁...一係認輸,一係就照打。」

點都得!就係叫我認輸唔得!我咁大個都未試過認輸!

「五比一咪五比一!我照打!」

車!將個波打過去姐!有幾難!

「好!咁開場!」

為左唔比3b班衰人睇死,我一定要贏!

「3b開始發球!」

好!一野殺個球過去就ok啦!

「呯!」

個個呆晒...因為我一開球就打到人暈左...

「哈...哈哈...對唔住,大力左少少=▽=”」

之後,對面d人一個一個咁暈晒,睇比賽既人就呆晒,

直到最後得一對一...

「我認輸!唔玩啦!」對方首先出聲

「點解唔玩?幾好玩呀!」講真排球都幾好玩!

「你當然好玩啦!但係我愛惜生命!」

「- -(無奈)」

「咁...3b贏...」

呆左既老師終於出聲

之後個幾場都係咁,聽講醫療室爆棚,有d人要係走廊訓,

而我!?當然贏左啦!

仲變到個個都識...

係走廊...

「我有野同你講...」係呀狼...

「我知!你女朋友返左黎,我唔洗扮你女朋友呀~係唔係?」

「你聽我講...」

「我去洗手間呀!有咩遲d講」

就係咁,我打斷佢既說話就走左

頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
就係呢個時間,呀風一野拉左我過佢度,仲攬住我講

「你冇資格愛佢!」

我同呀狼都呆左...

「子怡由我保護就夠啦!」

之後我就比呀風拉走左...

----------------------------------------------------
一路上我諗左好耐...

我唔知我係唔係鍾意呀風...

如果我對呀風既感覺唔係愛情,咁我可以而咩黎回報佢對我所做既事!?

「呀風...你唔好對我咁好...」

「點解?」

「因為...我唔值得你咁做...」

「你值得。你唔洗覺得欠我d咩,我只係想保護你。」

佢既語氣聽起野好冷淡,但我到既,係佢話裡既體貼...

「多謝你,呀風。」

「嗯。」

笑起黎既呀風,好迷人,有一種獨特既氣色...

悶悶不樂既呀狼去左一間酒吧飲酒...

「靚仔,有冇興趣同我飲番杯?」

已經係第五個走過黎既女生。

呀狼冇理佢,只係繼續飲酒...

佢好亂!佢唔知可以點做!努力搶返子怡!?但當初係自己既錯而令佢受傷,

佢唔想再傷害到子怡...

忘記子怡啦!

呀狼一口氣將酒灌入自己既口,希望可以忘記腦海中子怡既影子

頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
可惡!早知就寧死不屈啦!搞到咁晚出黎買糖水!」

楚楚可憐既我係呀媽同呀哥既「酷刑」下屈服,被迫出黎賣糖水。

死!☉口☉"點解有人跟住我咁既...!?

呢個時候...維有走人!

點知個個人行左出黎攬住我...

「唔...唔好走...」

我先發現,原本係呀狼。佢個身有好重既酒味,可能係飲醉掛!

「比我抱多一陣...一陣就可以...」

「嗯。」

佢既眼氣好唔開心,令我都會得好痛苦...

我地兩個就係咁攬住一齊,但邊個都冇出一句聲...

呢個時候佢放開左我...

「再見。」

呀狼既呢句再見好沈重,好似有千斤重...

點解我有咁既感覺呢?

呀狼離開既時候,已經雙眼通紅,應該忍左好耐唔喊出黎...

而我,只係繼續呆呆咁企係電線桿下流淚...

其實剛才既我,好想講一聲「唔好走」,可惜我已經錯過左上天比我既機會...

頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
「子怡,你最近好似冇咩精神。」呀風講

「冇呀,我最近係餐廳做兼職,所以先咁姐∼我冇事嫁!」

「嗯。」

之後我去左餐廳上班...

「hihi。」

我向上一望...原本係最近冇返學既雪玲。

「hi...」

「可以傾一傾嗎?」

「好...」因為之前發生既事,我對佢有少少防範...

之後我地座左係餐廳既一角...

「子怡...之前既事對唔住。」

我冇諗過佢係黎道歉,所以呆左一呆。

「我真係好愛好愛呀狼,從少既夢想就係嫁比佢...所以之前我發覺佢愛既係你,

我真係好唔開心...於是我想搶佢返黎...一開始我的確係因為愛呀狼先咁做,但慢慢我發覺,

我所做既只係想報復你。」

雪玲微笑住咁講,好似只係平時傾計咁

「係因為妒嫉吧!子怡你既外表唔吸引人,但你係一個好有魅力既女仔。所以不知不覺中,

我所做既野已經唔係為左呀狼既愛,而係想報復你。」

「哦...」其實雪玲係一個好好既女仔,只係一時方向錯左...

「其實我一開始就知道呀狼鍾意既係你,但我一直扮作唔知...其實一開始呀狼就只係當我妹妹,

但我一直唔想去面對呢個事實,到頭來自己傷痕累累...」

「咁你之後打算點?」

「我已經同呀狼既媽媽講左我要解除婚約。」

雪玲而好平常既聲線講。

「解除婚約!?」

「係。我已經決定下星期個返英國。」

「點解唔留低?」

「我想忘記呀狼從新開始。子怡,你係一個好好既女仔,我好希望可以同你做朋友,但我決定返英國從新開始。」

「雪玲...」

「係呀!我要走啦!再見!」

佢睇一睇時間,然後用我講。

「雪玲,再見。」

之後雪玲走到門口既時候,突然回頭同我講

「子怡,其實呀狼佢好鍾意你,只係一時間睇唔清楚真相。」

之後雪玲就離開左餐廳...

頂部
cAroL`柒
初級會員

會員編號 90646
精華 0
積分 1096
帖子 276
威望 0 點
GAME幣 120 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊天數 6763
狀態 離線
  閱讀全部
「學校將會舉行旅行,今次去既地方係加拿大...」

同平時一樣,老師一講完就雞咁腳咁走左啦...

有錢人既學校係唔同d,去都去d好d既地方

「子怡,你去唔去?」問我既身旁既呀風。

「唔...」加拿大呢個名真係幾吸引

「子怡∼一齊去啦∼現在加油站落緊雪,一定好好玩嫁!」

小月沖左過黎同我講。

「咁...好啦!」我諗我之前打工儲既錢都夠,再唔係可以同呀媽借...

「好野!」小月真係好可愛,小小事就咁開心。

唔知...呀狼去唔去呢?

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...