加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 急急急""" 快d入黎..
載入中 ...
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 SKY-`Aquarius 的帖子
急急急""" 快d入黎..

我聽日要中文短講, 後日要普通話短講=-=
我中文揀左呢篇:

QUOTE:
心理學*天文學*氣象學*占星學

天文學*
o係我好細好細個既時候... 就同阿爸阿媽講:「我第時大個要做一個天文學家!!」
就係唔知點解, 好鍾意研究宇宙中既神秘事物...~
亦會去圖書館度借呢方面既書, 阿爸閒時都會印d資料俾我...

心理學*
小學五、六年級開始, 我就鍾情於心理學...
o係圖書館借好多呢方面既書黎睇, 上網搵心理學既資料... 分科等等~
仲有情緒病、精神病同埋九型人格等... 我都有研究~

氣象學*
我亦都好鍾意天氣呢樣野...
我有一個怪癖, 就係鍾意大雨天!! 愈大愈好.. (我唔係為左唔駛返學架...)
一落雨, 我既心就算幾down, 都會開心返~
仲會研究下氣候, 颱風~

占星學*
以前, 淨係睇星座分析, 就知道自己係魔羯座...
但由於魔羯座係話追隨傳統, 重視錢...
我覺得我全身上下冇一個地方似魔羯特質........  反而仲要係相反添..
跟住就淨係玩心測, 唔理星座... 覺得星座唔準~~
後尾接觸到"星座命盤"呢樣野, 先發覺, 原來一個人唔止一個星座咁少!!
我既主要星座中, 竟然有三個水瓶!!
月亮(潛意識, 內在性格)水瓶、金星(愛情、美感)水瓶、土星(責任感)水瓶
水瓶既性格同魔羯唔同好多... 我既性格同水瓶非常吻合...
例如: 鍾意科學、太過理性、 反傳統、喜歡標奇立異、喜歡看書、崇尚自由、人道主義等
開始我就研究星座既奧秘喇.... 而家都算做入門啦

其實.... 仲有好多好多都鍾意....~~

普通話揀左呢篇:

QUOTE:
幼稚園、小學、中學       瀏覽27|回應0|推薦4

若你問我,幼稚園、小學、中學裡選一個最喜歡的,我一定會選幼稚園。
 很多人或許會問我:「為甚麼不選中學呢?中學有很多東西可以玩,而且自主度高,不必被成年人擺佈,不是很好麼?」這也許就是個人的觀點不同吧。
 我個人不是很喜歡中學,因為人際關係太複雜了,我寧可回到純真的幼稚園校園內,玩著幼稚的遊戲、過著天真的生活,我可已經心滿意足的了…… 可惜已經沒有這個可能。
 至於小學罷,不是說小學很差勁,只是已跨進成長一大步了。人一成長,就要面對形形色色各種難題和挑戰,我是個喜歡和諧生活的人,厭惡世俗競爭。這樣說,好像說自己是個高人一等的人,其實不然,只是純性格而已。儘管成績不斷下滑,我還是習慣在考試測驗前決不溫習,好好享受生活。
 升上中學後,不用多說,課程日益加深,剛開學的我,也許還能夠接受。但是,當到學年中期的時候,已經逐漸抵擋不住了,我的情緒指數急劇下跌,直至跌到落谷底。在期間,我不斷改善自己,考試測驗前一個月開始溫習課本知識,但我已經對自己失去了大部分信心,縱使如何努力,也無法於臨場發揮出來。
 現在已經是中學一年級的學期尾了,今天是第一天的暑假,我漸漸發現,「開心」其實是一種福氣,我很羨慕,甚至是妒忌幼稚園的小孩們…… 他們享有的,往往是比起成年人們的自由過之而無不及的。
 到了現在,我再已無法像小學般看破紅塵俗世,並慨歎自己只是一個如塵土般渺小的一個中學生。前路是如何,或許不到我自己去決定…… 我只懂回顧過去、幻想未來,卻無法實現願望。
 好比一個幼稚園生般幼稚無知。  

ok嗎???

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 Kaimui-` 的帖子
超利害 `` =口="
我話掂 `` ...

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
匿名
該用戶匿名發帖

QUOTE:
原帖由 Kaimui-` 於 2006-9-19 10:32 PM 發表
超利害 `` =口="
我話掂 `` ...

=-= THZ..
今日我講左中文堂果個短講啦.. 我加埋自己第時想做既職業落去 -口-
今日上中文堂好開心, 老師揀左兩首作得好既新詩出黎, 有我份>0< XDD

聽日仲要講埋普通話果個

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 紫劍NT 的帖子
普通話吾洗咁多啦,兩分鐘咋嘛

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

QUOTE:
原帖由 紫劍NT 於 2006-9-20 06:17 PM 發表
普通話吾洗咁多啦,兩分鐘咋嘛

唔算多啦... 讀起上黎就好少 =0=

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 紫劍NT 的帖子

QUOTE:
原帖由 SuzukiMiyako 於 2006-9-20 07:42 PM 發表

唔算多啦... 讀起上黎就好少 =0=

你講普通話就冇中文咁流暢架啦

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

QUOTE:
原帖由 紫劍NT 於 2006-9-20 08:12 PM 發表

你講普通話就冇中文咁流暢架啦

人緊張既時候係會講得快D... -__-

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 祭 的帖子
我就快的啦....
死得..-口-

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

QUOTE:
原帖由 zero` 於 2006-9-20 08:44 PM 發表
我就快的啦....
死得..-口-

你幾多號?
我22號 -333-

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 祭 的帖子

QUOTE:
原帖由 SuzukiMiyako 於 2006-9-20 09:11 PM 發表

你幾多號?
我22號 -333-

我32..XDD

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...