加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 流浪貓慘死亂棍下 10青少年被捕
載入中 ...
CAT!
吹水學徒

會員編號 174310
精華 0
積分 3424
帖子 1107
威望 0 點
I-See幣 17077 錢
GAME幣 825 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
註冊天數 6554
來自 ` 10vE ..
狀態 離線
  只顯示 CAT! 的帖子
流浪貓慘死亂棍下 10青少年被捕

我唔知post係度岩唔岩;;  但係我真係覺得咁做好過份*
佢地都有中二架喇!!!   邊可以做d咁既野
我覺得咁樣做好唔負責任! 佢地根本唔知自己做錯野;
我個人認為 社會各方面都有責任;  教育下? 立法罰錢坐監?
無論點做都好  都好過宜家咁  
成日都搵小動物黎出氣  太過份了!
大家一齊評下理丫* {下面新聞}

(明報) 03月 06日 星期四 05:05AM

【明報專訊】柴灣發生一宗令人齒冷的殺貓案。10名街童及青年昨凌晨聊天時,將一頭路過的流浪貓「黑妹」截停玩弄,但貓兒掉頭逃避騷擾,眾人卻起訌圍捕。其中兩名青年持木棍窮追猛打,貓兒逃入冷巷走投無路,但棍如雨下,黑妹全身骨頭慘遭打斷,悲鳴聲滅,橫死坑渠。有街坊睹酷刑大怒報警。目擊者指出,警方趕至準備將殺貓十人幫拘捕時,有人仍在嘻笑。兩名舞棍青年被落案控告虐待動物,其餘7男1女獲准以500元保釋外出,其中包括一名13歲中二女生。

愛護動物協會    發言人呼籲家長糾正子女的殘暴虐待動物傾向,否則青少年成長後的人格令人憂慮。該會其後派員接收黑妹屍體,稍後可能剖屍檢驗死因,全力協助警方調查案件。

2人控虐待動物 8男女保釋

經常在柴灣曉翠苑停車場後巷案發現場餵飼流浪貓的馬太說,慘被殘殺的貓兒為成年雌性,上半身黑色,下半身及腳部有部分白色,馬太早年發現牠後,曾將其帶往愛護動物協會進行絕育手術,又幫牠改名為「黑妹」。馬太說,黑妹從來不騷擾居民,且很乖非常怕人,一見到陌生人便躲入坑渠,最喜歡吃乾糧,故馬太每次將乾糧放在坑渠堙C黑妹慘遭橫手後,馬太非常痛心,嘆說:「以前也有貓兒在這堻Q人分屍……真不明白那些人如此沒血性!」

港島東區刑事總督察周少棠表示,涉嫌虐待動物的9男1女年齡界乎13至25歲,暫未發現有人涉及黑社會,但部分人有犯罪案底,其中13歲少女正就讀中二,部分青年則失業。警方指出,他們全部是案發附近一帶的街坊,晚上不時落街聚集聊天玩樂。警方調查後,懷疑其中19歲姓梁及24歲姓謝青年帶頭揮棍殺貓,遂正式落案控告2人虐待動物罪名,本周五將於東區裁判法院提堂;其餘人等則獲准以每人500保釋外出,稍後須返警署報到。根據《防止殘酷對待動物(修訂)條例草案》,虐待動物者最高可被判罰款20萬,監禁3年。

被捕時有人仍在嘻笑起哄

警方表示,昨日凌晨1時許,10名涉案男女在上址附近聊天,黑妹剛巧路經上址,撩疇將其截停玩弄,貓兒驚慌掉頭左閃右避,豈料眾人竟起訌圍捕黑妹,其中2名青年拾起木棍窮追猛打,餘人則在旁吶喊。其間,黑妹慌亂逃入後巷坑渠,但不幸被疑匪追及睹截,舞亂棍活活打斷牠全身多處骨頭,伏屍坑渠中。有目擊者睹慘狀報警,又謂警方趕至將10人拘捕,有人仍在嘻笑起哄。

from:遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
TWING (wingyi)
頭像師父
Mr.TW

榮譽勳章
 勳章名稱:熊仔風格章
勳章介紹:熊仔風格設計比賽獎勵  

會員編號 48220
精華 2
積分 23447
帖子 12105
威望 41 點
I-See幣 382270 錢
GAME幣 631 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 220
註冊 2005-10-2
註冊天數 6804
狀態 離線
  只顯示 TWING 的帖子
我岩岩都睇到新聞 ..
勁變態 .. 隻貓真係好慘 ...
點會打得落手GA ..

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
CAT!
吹水學徒

會員編號 174310
精華 0
積分 3424
帖子 1107
威望 0 點
GAME幣 825 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
註冊天數 6554
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ELKNIWT. 於 2008-3-6 04:46 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
我岩岩都睇到新聞 ..
勁變態 .. 隻貓真係好慘 ...
點會打得落手GA ..

謝謝你的留言;]
我都覺得佢地好變態**
根據《防止殘酷對待動物(修訂)條例草案》,虐待動物者最高可被判罰款20萬,監禁3年。
我覺得...
再加多d罰款...or監禁耐d...
應該可以阻止倒d人再咁做!!

頂部
熊打令:D
灌水新手

會員編號 226284
精華 0
積分 40783
帖子 31577
威望 0 點
I-See幣 37522 錢
GAME幣 175 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 130
註冊 2006-11-4
註冊天數 6406
狀態 離線
  只顯示 熊打令:D 的帖子
好變態,
隻貓好無辜囉,
無啦啦比人打死,
我岩岩上網果陣都有見到篇新聞啊,
都唔明點解d人會做埋d咁既野。

頂部
CAT!
吹水學徒

會員編號 174310
精華 0
積分 3424
帖子 1107
威望 0 點
GAME幣 825 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
註冊天數 6554
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 熊打令:D 於 2008-3-6 04:55 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
好變態,
隻貓好無辜囉,
無啦啦比人打死,
我岩岩上網果陣都有見到篇新聞啊,
都唔明點解d人會做埋d咁既野。

謝謝你的留言*
我覺得佢地根本就係貪玩or發洩;;
我就唔信佢唔知咁做係唔岩*
做咩之前都唔諗下個後果;;
好彩今次話比人睇倒姐;;
如果無比人發現的;;  我諗「黑妹」都算死得不明不白!!*

頂部
im/kary.
吹水高手

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天  

會員編號 253742
精華 0
積分 8675
帖子 4713
威望 0 點
I-See幣 20447 錢
GAME幣 1651 個
口水 1 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 100
註冊 2006-12-27
註冊天數 6353
來自 .
狀態 離線
  只顯示 im/kary. 的帖子
乜家陣d人無野玩到甘...

我叫KaRY!`哈哈哈..
頂部
巴黎之冬 ({-kaTr INa ♧;!`)
吹水師父
鄍良•迷滼腡譂Ry

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See三年章
勳章介紹:註冊天數滿1095天  

會員編號 206200
精華 0
積分 15832
帖子 9183
威望 0 點
I-See幣 63701 錢
GAME幣 54660 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 110
註冊 2006-8-28
註冊天數 6474
來自 ♧ ﹡墮落凡間的娃娃`` ..
狀態 離線
  只顯示 巴黎之冬 的帖子
我今晨睇左報紙

覺得d人好衰囉

好似有d心理變態咁

做咩要咁做喎?!

要玩都唔應用[人地]既生命玩囉

QUOTE:

QUOTE:

QUOTE:

頂部
CAT!
吹水學徒

會員編號 174310
精華 0
積分 3424
帖子 1107
威望 0 點
GAME幣 825 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
註冊天數 6554
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 巴黎之冬 於 2008-3-6 05:52 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
我今晨睇左報紙

覺得d人好衰囉

好似有d心理變態咁

做咩要咁做喎?!

要玩都唔應用[人地]既生命玩囉

超級同意你所講既野*

動物都有生命;; 佢地都有生存既權利;;

我唔覺得其他人可以幫佢地選擇生存 定係 結束生命!*

頂部
19.
吹水使者

榮譽勳章
 勳章名稱:MSN宣傳大使
勳章介紹:MSN宣傳達500或以上    勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See三年章
勳章介紹:註冊天數滿1095天    勳章名稱:I-See認證章
勳章介紹:參與自貼驗證活動    勳章名稱:I-See四年章
勳章介紹:註冊天數滿1460天  

會員編號 360809
精華 0
積分 23673
帖子 14059
威望 11 點
I-See幣 3865 錢
GAME幣 145275 個
口水 259 滴
MSN宣傳 1222 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 120
註冊 2007-8-20
註冊天數 6118
來自 白雪公主個禁室
狀態 離線
  只顯示 19. 的帖子
有睇牙
個19個人係唔係變態架 隻貓得罪佢地咩!!
抵個10個人死啦 但why比佢地保釋牙!! 唉

頂部
CAT!
吹水學徒

會員編號 174310
精華 0
積分 3424
帖子 1107
威望 0 點
GAME幣 825 個
口水 0 滴
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
註冊天數 6554
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 弒坑!` 於 2008-3-7 09:25 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
有睇牙
個19個人係唔係變態架 隻貓得罪佢地咩!!
抵個10個人死啦 但why比佢地保釋牙!! 唉

可能無足夠證據掛.3.?
不過唔緊要啦;]
佢地今日咁樣做..遲d一定會後悔*3*'''

佢地總有1日會知道咁做係唔岩!*

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...